8 perfekta jakttillbehör för din hund

Du gillar att jaga och har kanske gevär, utrustning och kläder för tiotusentals kronor. Men hunden då – har inte hon rätt att få lite välbehövliga prylar hon med?

Det har hon absolut. I den här artikeln ger vi dig 8 exempel på jakttillbehör du bara måste ha för din jakthund.

8 jaktprylar för hunden

 1. GPS-halsband, som även kallas hundpejl med GPS. Kostar i regel runt 2 500 kronor och är den absolut bästa jaktprylen för din hund.
 2. Hundväst, som ser till att hunden syns ordentligt. Kostar omkring 200 kr och är ett måste för jakten.
 3. Hundmat med mycket protein, så att hunden orkar jaga. Jakthundar springer ofta mellan 5 och 10 mil per dag, så de behöver all näring de kan få.
 4. En portabel matskål, så att hunden slipper äta på marken. Du äter inte på marken, och det vill inte heller din hund göra. Köp en resematskål för cirka 150 kr och låt din hund äta med värdighet på jakten.
 5. En portabel vattenskål, som är perfekt när hunden är ute och jagar. Kostar omkring 100 kr, och du får i regel plats med minst 1 liter vatten i den.
 6. En hundvissla, så att hunden kommer till dig. Kostar runt 100 kr, men notera att visslan är helt värdelös om du inte tränat inkallning med vissla med din hund.
 7. En hundbur till bilen, så att hunden sitter tryggt. Kostar i regel cirka 1 500 kr, och skyddar både dig och din hund vid olycka.
 8. Ett första hjälpen-kit för jakthunden. Kostar i regel omkring 250 kr, och innehåller allt som din hund behöver.

Nedan pratar vi mer om de jakttillbehör för din hund som precis nämnts i mer detalj.

GPS-halsband

1. GPS-halsband (ca. 2 500 kr)

Att behöva starta en skallgång och ringa polisen varje gång jakthunden kommer bort är både nervpirrande och tidsödande. Ge både dig och hunden lite lugn i sinnet, och skaffa ett GPS-halsband för hunden. Då vi bara snackar mer om ett GPS-halsband i den här artikeln är Teknikguidens bäst i test-artikel om GPS-halsband för hundar en bra resurs om du vill fördjupa dig inom ämnet.

Om du inte vill hoppa över dit kan jag sammanfattningsvis säga att ett halsband med GPS för minst 2 500 kronor är nödvändigt för att du ska kunna spåra din hund på ett tillförlitligt sätt.

2. Väst för hunden (ca. 200 kr)

Du har reflexer och tjocka kläder på dig, och jakthunden förtjänar ett minst lika bra skydd som du. Hunden ska ha en väst med en eller flera skrikiga färger, så att han alltid syns. Utöver det ska västen vara fordrad om du jagar när det är kallt. En väst för cirka 200 kronor är den billigaste livräddaren du kan skaffa för din jakthund.

3. Näringsrik hundmat (ca. 50 kr)

Det tar på krafterna att springa mil efter mil, så efter några timmar behöver din jakthund extra näringsrik mat. Förslagsvis ska du köpa foder med extremt mycket protein och kött, så att din hund blir riktigt mätt. Standardfodret kan han äta när han är hemma, för i jaktspåret förtjänar han någonting extra gott och energirikt.

Läs mer: Perfekta hundar som inte fäller!

4. En matskål för utomhusbruk (ca. 150 kr)

En hopvikbar och kompakt matskål är ett måste för din hund i jaktspåret. Alternativet till en smart och portabel matskål är att hälla ut maten på marken, vilket knappast lär uppskattas av din hund. Hopvikbara matskålar kostar i regel bara omkring 150 kronor och de håller hur länge som helst.

5. En vattenskål för utomhusbruk (ca. 100 kr)

En portabel vattenskål av bra kvalitet kostar bara cirka 100 kronor, och är uppskattad av törstiga jakthundar. Hundar som inte får vatten när de jagar kan välja att dricka ur smutsiga kärr- och dymarker, vilket kan medföra att de blir sjuka.

Se till att din jakthund alltid har friskt vatten, för cirka ett extrakilo (1 liter vatten) är inte jobbigt att bära runt på.

6. En hundvissla för inkallning (ca. 100 kr)

Om du tränat inkallning med hundvissla är det en bra idé att ta med en hundvissla på jaktpasset. Men notera att hundvisslan bara gör din hund förvirrad om hon inte förstår varför du visslar i den. Utöver det kan andra jakthundar störas av visslan, så det är viktigt att dina jaktkamrater går med på att du använder en hundvissla för att kalla in din hund.

7. En hundbur så hunden åker säkert (ca. 1 500 kr)

Hundar måste vara fastspända i bilen, om de inte åker i en hundbur vill säga. En stor och bekväm hundbur är värd varenda krona, i synnerhet när du transporterar en jakthund. Tänk på att din hund förmodligen är smutsig efter jakten så en smart inredd hundbur där han får vara ifred, och inte riskerar att smutsa ner medpassagerare och/eller bilen är alltid en bra idé.

Notera att det bara tar ungefär 3 minuter att spola av en riktigt skitig hundbur, och minst en timme att torka upp i bilen efter en smutsig jakthund. Du behöver inte nödvändigtvis köpa en hundbur för 1 500 kronor, men den summan brukar vara miniminivån du behöver lägga för att få en hundbur av bra kvalitet.

Hundburar som måttanpassats för din bil är något dyrare än burar i standardstorlekar. Så om du vill spara pengar och inte bryr dig om att buren tar upp lite extra plats, kör i sådana fall på en bur i standardstorlek.

8. Första hjälpen-kit för hundar (ca. 250 kr)

Ett första hjälpen-kit för hundar kostar i princip ingenting jämfört med det du får ta del av. För cirka 250 kronor inkluderas i princip alltid:

 • Bandage för hundar.
 • Desinfektionsmedel för att tvätta rent sår på hunden.
 • Hundtermometer för att kontrollera tempen på din hund.
 • Pincetter för att ta bort exempelvis spetor och/eller fästingar.

Det är även en bra idé att köpa till huggormstabletter som mildrar symptom likt svullnad vid huggormsbett. Men notera att du alltid måste åka till veterinären om din jakthund blivit ormbiten, oavsett om du ger henne en huggormstablett eller inte.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *