Apporterande hundar: De 3 bästa raserna

Är du ute efter en apporterande hund, men osäker på var du ska börja leta eller vilken ras som är rätt för dig? Har du stirrat dig blind på listan över rasgrupp 8? Då har du kommit till rätt plats. Apporterande hundraser har länge varit populära, och trots att det finns ett flertal olika raser i grupp 8 kommer denna artikel beskriva de tre bästa.

De mest välkända är Labrador retriever och Golden retriever, men även Flatcoated retriever har vuxit i popularitet. Dessa raser har förtjänat sina respektive platser högt upp på listan, men hur blev det så och hur kommer det sig att de fortfarande är de 3 bästa raserna inom sin kategori?

Vilka egenskaper ska en apporterande hund ha?

Oavsett om du är ute efter en jaktkamrat, brukshund eller aktiv sällskapshund kan en apporterande ras vara ett bra val.

Apporterande hundar ska vara följsamma med sina förare och vara vänligt inställda men oberörda av andra människor och hundar, vilket är fördelaktigt i situationer där ett jaktlag har flera hundförarekipage. Hunden ska vara lyhörd; den måste vara benägen att lyssna på kommando, så den inte skrämmer bort vilt eller riskerar skada.

Det är även viktigt att hunden har en så kallad ”mjuk mun”, vilket innebär att hunden inte kastar, tuggar eller flyttar runt djuret i munnen, utan kan apportera en skjuten fågel från vattnet till sin förare utan att göra skada på bytet.

Apporterande hundar ska enligt sitt syfte ha en utpräglad jaktinstinkt, men för den som inte jagar går det alldeles utmärkt att ge hunden utlopp för sina instinkter genom andra aktiviteter som till exempel spår eller hundsporter. Dessa raser ska vara lättmotiverade och lättlärda, ha en stor kärlek till vatten, tycka om att bära på saker och, såklart, apportera.  Om du jagar fågel eller småvilt är samtliga tre raser perfekta val, och de kallas inte för ”retrievers” utan anledning.

Bästa apporterande hundarna – Vad utmärker dessa?

1. Labrador

Labradoren är en av världens mest populära raser och en ras de flesta känner igen. En labrador ska vara vänlig, tillmötesgående, och samarbetsvillig. En välavlad labrador ska vara duktig på att spåra samt att apportera, ofta i vatten, och ska även vara mångsidig.

Labradoren har vattenavvisande päls med tjock underull för att klara av att apportera skjutet vilt i vatten utan att bli nedkyld. Rasen är en härlig familjehund som ska ha en vänlig och välkomnande attityd gentemot både människor och hundar, och är en väldigt lättsam ras.

Om du vill ha en labrador med större jaktinstinkt kan det vara värt att köpa en jaktlabrador. Den varianten är mer intensivt avlad för att jaga, och ligger ofta högre i aktivitetsnivå, jaktlust och driv jämfört med standardvarianten som är mer populär som sällskapshund.

2. Golden retriever

Golden retrievern är också en populär ras. Med dess gyllne lockar och vänliga uttryck är golden retrievern, likt labradoren, väldigt lätt att känna igen, till och med för den mest ovana personen. Denna vackra, drivna och roliga ras påminner mycket om labradoren i lynne och funktion. Hunden ska vara arbetsvillig, samarbetsvillig och koncentrerad på sitt jobb. En golden retriever ska vara lugn och tillmötesgående, och inte stressa upp sig för mycket i pressade situationer. Även denna ras har en jaktvariant och en standardvariant, det sistnämnda är oftast vad du kan se på utställning. Med sin intelligenta och mångsidiga natur är golden retriever en ras som kan prestera väldigt väl inom diverse hundsporter såväl som jakt.

3. Flatcoated retriever

Flatcoated retriever är en väldigt glad och trevlig ras med mycket arbetsvilja och är känd för sin ständigt viftande svans. Hunden ska ha en vänlig inställning och vara lyhörd, samt givetvis vara en bra apportör. Rasen är väldigt vacker och elegant med ett sportigt utseende och ska vilja vara sin förare till lags, oavsett om det gäller jakt, träning eller annat. Rasen är aktiv och tycker om att ha ett jobb, men är lättsam och följer gärna med på alla möjliga påhitt med sin familj. En flatcoated retriever är i regel använd för jakt på småvilt, men är även en behaglig familjehund om den ges tillräckligt med motion och stimulans.

Avslutande ord

Samtliga tre raser i denna artikel är, både förr i tiden och i nutid, fantastiskt bra jakthundar. De är mångsidiga och drivna hundar som kan användas till flera olika typer av jakt och behöver inte passa inom en snäv mall. Deras behagliga temperament och vänliga sinne gör att de är bra och trygga familjehundar samt pålitliga ute i samhället. Raserna är också ofta mat- och lekmotiverade, vilket är till stor fördel i många typer av träning och sport eftersom de gärna jobbar för sin belöning och är i regel inte särskilt kräsna. Oavsett om du söker en jakthund eller en fyrfota vän att ha kul med finns det alltid en retriever som väntar på dig!

Källor

Skk.se
Labradorklubben.se
Goldenklubben.se
Frk.se

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *