Apporterande hundar: De 3 bÀsta raserna

Är du ute efter en apporterande hund, men osĂ€ker pĂ„ var du ska börja leta eller vilken ras som Ă€r rĂ€tt för dig? Har du stirrat dig blind pĂ„ listan över rasgrupp 8? DĂ„ har du kommit till rĂ€tt plats. Apporterande hundraser har lĂ€nge varit populĂ€ra, och trots att det finns ett flertal olika raser i grupp 8 kommer denna artikel beskriva de tre bĂ€sta.

De mest vÀlkÀnda Àr Labrador retriever och Golden retriever, men Àven Flatcoated retriever har vuxit i popularitet. Dessa raser har förtjÀnat sina respektive platser högt upp pÄ listan, men hur blev det sÄ och hur kommer det sig att de fortfarande Àr de 3 bÀsta raserna inom sin kategori?

Vilka egenskaper ska en apporterande hund ha?

Oavsett om du Àr ute efter en jaktkamrat, brukshund eller aktiv sÀllskapshund kan en apporterande ras vara ett bra val.

Apporterande hundar ska vara följsamma med sina förare och vara vÀnligt instÀllda men oberörda av andra mÀnniskor och hundar, vilket Àr fördelaktigt i situationer dÀr ett jaktlag har flera hundförarekipage. Hunden ska vara lyhörd; den mÄste vara benÀgen att lyssna pÄ kommando, sÄ den inte skrÀmmer bort vilt eller riskerar skada.

Det Ă€r Ă€ven viktigt att hunden har en sĂ„ kallad ”mjuk mun”, vilket innebĂ€r att hunden inte kastar, tuggar eller flyttar runt djuret i munnen, utan kan apportera en skjuten fĂ„gel frĂ„n vattnet till sin förare utan att göra skada pĂ„ bytet.

Apporterande hundar ska enligt sitt syfte ha en utprĂ€glad jaktinstinkt, men för den som inte jagar gĂ„r det alldeles utmĂ€rkt att ge hunden utlopp för sina instinkter genom andra aktiviteter som till exempel spĂ„r eller hundsporter. Dessa raser ska vara lĂ€ttmotiverade och lĂ€ttlĂ€rda, ha en stor kĂ€rlek till vatten, tycka om att bĂ€ra pĂ„ saker och, sĂ„klart, apportera.  Om du jagar fĂ„gel eller smĂ„vilt Ă€r samtliga tre raser perfekta val, och de kallas inte för ”retrievers” utan anledning.

BĂ€sta apporterande hundarna – Vad utmĂ€rker dessa?

1. Labrador

Labradoren Àr en av vÀrldens mest populÀra raser och en ras de flesta kÀnner igen. En labrador ska vara vÀnlig, tillmötesgÄende, och samarbetsvillig. En vÀlavlad labrador ska vara duktig pÄ att spÄra samt att apportera, ofta i vatten, och ska Àven vara mÄngsidig.

Labradoren har vattenavvisande pÀls med tjock underull för att klara av att apportera skjutet vilt i vatten utan att bli nedkyld. Rasen Àr en hÀrlig familjehund som ska ha en vÀnlig och vÀlkomnande attityd gentemot bÄde mÀnniskor och hundar, och Àr en vÀldigt lÀttsam ras.

Om du vill ha en labrador med större jaktinstinkt kan det vara vÀrt att köpa en jaktlabrador. Den varianten Àr mer intensivt avlad för att jaga, och ligger ofta högre i aktivitetsnivÄ, jaktlust och driv jÀmfört med standardvarianten som Àr mer populÀr som sÀllskapshund.

Golden retriever

Golden retrievern Ă€r ocksĂ„ en populĂ€r ras. Med dess gyllne lockar och vĂ€nliga uttryck Ă€r golden retrievern, likt labradoren, vĂ€ldigt lĂ€tt att kĂ€nna igen, till och med för den mest ovana personen. Denna vackra, drivna och roliga ras pĂ„minner mycket om labradoren i lynne och funktion. Hunden ska vara arbetsvillig, samarbetsvillig och koncentrerad pĂ„ sitt jobb. En golden retriever ska vara lugn och tillmötesgĂ„ende, och inte stressa upp sig för mycket i pressade situationer. Även denna ras har en jaktvariant och en standardvariant, det sistnĂ€mnda Ă€r oftast vad du kan se pĂ„ utstĂ€llning. Med sin intelligenta och mĂ„ngsidiga natur Ă€r golden retriever en ras som kan prestera vĂ€ldigt vĂ€l inom diverse hundsporter sĂ„vĂ€l som jakt.

Flatcoated retriever

Flatcoated retriever Àr en vÀldigt glad och trevlig ras med mycket arbetsvilja och Àr kÀnd för sin stÀndigt viftande svans. Hunden ska ha en vÀnlig instÀllning och vara lyhörd, samt givetvis vara en bra apportör. Rasen Àr vÀldigt vacker och elegant med ett sportigt utseende och ska vilja vara sin förare till lags, oavsett om det gÀller jakt, trÀning eller annat. Rasen Àr aktiv och tycker om att ha ett jobb, men Àr lÀttsam och följer gÀrna med pÄ alla möjliga pÄhitt med sin familj. En flatcoated retriever Àr i regel anvÀnd för jakt pÄ smÄvilt, men Àr Àven en behaglig familjehund om den ges tillrÀckligt med motion och stimulans.

Avslutande ord

Samtliga tre raser i denna artikel Àr, bÄde förr i tiden och i nutid, fantastiskt bra jakthundar. De Àr mÄngsidiga och drivna hundar som kan anvÀndas till flera olika typer av jakt och behöver inte passa inom en snÀv mall. Deras behagliga temperament och vÀnliga sinne gör att de Àr bra och trygga familjehundar samt pÄlitliga ute i samhÀllet. Raserna Àr ocksÄ ofta mat- och lekmotiverade, vilket Àr till stor fördel i mÄnga typer av trÀning och sport eftersom de gÀrna jobbar för sin belöning och Àr i regel inte sÀrskilt krÀsna. Oavsett om du söker en jakthund eller en fyrfota vÀn att ha kul med finns det alltid en retriever som vÀntar pÄ dig!

KĂ€llor

Skk.se
Labradorklubben.se
Goldenklubben.se
Frk.se

LĂ€gg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

🐕 Dogsite.se