Pinscher – Mångsidig, kvicktänkt och charmig hund som passar familjer

Pinschern är snygg, smart och rolig. Den kan beskrivas som ett ivrigt energiknippe med glimten i ögat. Den är dessutom estetiskt vacker att se på, och mycket charmig. Med dess intelligens och snabbhet passar den utmärkt till ett antal olika hundsporter samt som en trevlig sällskapshund för hela familjen.

Den är mycket kvicktänkt och kan ha sina egna lösningar när den stöter på problem, så är du pinscherägare får du inte vara humorbefriad då det kan krävas ett gott skratt då och då att fostra en pinscher. Detta är en hund som manar fram skratt och glädje hos många, inte minst hos sin ägare.

Hur är det att leva med en Pinscher i familjen?

Pinschern beskrivs som en smart och självsäker mellanstor hund. Den är visserligen temperamentsfull men också balanserad. Som tidigare nämnts är Pinschern intelligent men den är också uthållig, trevlig som familjehund men passar även utmärkt som vakt- och sällskapshund.

Detta är en hund som kräver aktivering, den tycker om att tänka och lösa uppgifter. Utan aktivering kan den bli odräglig och hitta på egna aktiviteter som kan upplevas som hyss.

Det kan därför vara bra att vara medveten om att när man köper en Pinscher så kan man behöva engagera sig i att träna olika saker med sin hund och ge den aktivering för att det inte ska gå lite tokigt. Den är som sagt kvicktänkt, snabb, intelligent och lite påhittig. Det finns ingen brist på energi eller glädje, och den tycker mycket om att träna olika moment som kan passa rasen och dess olika egenskaper.

Vaktegenskaper och jaktinstinkt

Pinschern är ägarbunden och kan vara misstänksam mot främmande människor som inte tillhör den närmaste familjen, detta på grund av dess vaktegenskaper som gör den beskyddande mot främmande individer. Detta är en hund med stor personlighet. Som ägare till en Pinscher behöver du ha grundläggande kunskaper om dina hundars kroppsspråk och beteende för att undvika eventuella missförstånd med din hund. Det är vanligt att Pinschern är känslig för kroppsspråk och det är viktigt att komma ihåg det med tanke på dess bestående vaktinstinkt.

Det här är en stolt hund som vet sitt värde, och är man snäll mot den så får man en hund som är en lojal och tillförlitlig kompis. Är man för hårdhänt och disciplinerar för hårdhänt får man en hund som tappar tilliten till husse och matte. Respektera hunden och den respekterar dig tillbaka, du kommer långt med det.

Vill inte hunden vara samarbetsvillig så vinner du fördelar genom att locka med godis och beröm. Pinschern är inte en hund som morrar för att vara dum, en morrning från en pinscher är en varning om att denna situation vill den inte vara med om eller att den upptäckt något som kan vara bra att varna mot.

et betyder inte att man som ägare måste acceptera att hunden beter sig hur som helst, absolut inte. Om hunden exempelvis under någon mognadsfas plötsligt börjar vakta till exempel soffan så kan du locka ned den med något godis och sätt dig sedan i soffan när hunden gått ned.

Efter det kan du låta hunden sitta hos dig i soffan igen. Därmed byter man ut det negativa mot en positiv förstärkning av det positiva beteendet där hundens negativa påbörjade beteendemönster bryts med något trevligt istället.


Pinschrar är inte bara duktiga på att visa när de är obekväma i en situation, de visar också väldigt tydligt när de är glada. En glad Pinscher har en viss tendens att studsa och hoppa mycket på grund av att de blir väldigt exalterade.

Detta kan upplevas som jobbigt och odrägligt när man till exempel har gäster, och i just en sådan situation kan man istället för att bli arg på hunden koppla hunden och låta den möta gästerna på utsidan istället under mer kontrollerade former. När hunden hälsat i en lugnare situation kan man gå in gemensamt. Det handlar om positiv förstärkning och avdramatisering.

Nära att dö ut under andra världskriget

Pinschern, är vad man tidigare kallade Mellanpinscher, och den är urtypen för Schnauzern samt alla varianter av pinscherraserna.

Från början var det så att man kategoriserade både schnauzern och pinschern som varianter av samma ras, där båda finns avbildade så tidigt som på 1400-talet. Pinschern var då, precis som nu, så kallat släthårig och dess främsta syfte var att agera som gårdens råttfångare samt att vakta gården från inkräktare. Det sistnämnda har präglat rasens temperament.

Man brukar även säga att den är kontinentens motsvarighet till de Brittiska öarnas terrier, vilket också nämns i rasbeskrivningen hos Wikipedia.

Precis som många andra raser drabbades den hårt av andra världskriget genom att den höll på att dö ut under denna svåra tidsperiod. Rasen räddades av några eldsjälar, och nu kan eftervärlden njuta av dess existens.

På 1960-talet var Finland det första nordiska landet att importera Pinschern, och bara några år senare kom de första pinschrarna till Sverige. År 2020 blev 1275 stycken hundar av rasen nyregistrerade i Sverige enligt Jordbruksverket som för statistik på landets olika hundraser.

Bästa alternativen till Pinscher

Bland de liknande hundraserna finner vi Dvärgpinschern och Doberman samt Schnauzerraserna.

Dvärgpinschern har en nästintill snarlik rasbeskrivning som Pinschern med undantaget att den är mindre i fysisk storlek och är att betrakta som en miniatyrvariant av Pinschern.

Doberman beskrivs som en lugnare och mer stabil brukshundras, dess fysik är också större till storlek än Pinscherns.

Schnauzern som har samma bakgrund och ursprung som Pinschern men är strävhårig och inte släthårig som Pinschern.

Så har rasen används av människan

Användningsområdet för en hund av rasen Pinscher är brett. Enligt Svenska Kennelklubbens (SKK) rasbeskrivning av rasen är en Pinscher passande för en rad aktiviteter.

Hundar i denna ras används som sällskapshundar och inom diverse hundsporter som till exempel lydnad, bruks, agility och freestyle. Man beskriver den som mångsidig och som en hund med fallenhet för bland annat spårarbete. Den är även mycket duktig som vakthund, och förblir lojal mot sin ägare utan att bli territoriell mot ägaren.

Päls som inte kräver någon skötsel

Pälsvården är nästintill obefintlig då detta är en så kallad släthårig hund, det vill säga korthårig. Ett bad någon gång ibland är tillräckligt. En lättskött hundras med andra ord.

Rasklubbar och Kennlar

Hundrasen Pinscher tillhör rasklubben Pinschersektionen och specialklubben Svenska Schnauzer Pinscherklubben. Hos rasklubbarna hittar du information om allt från rasen till aktiviteter och godkända kennlar med tillgängliga valpar till salu.

Hur är Pinschern att leva med?

En Pinscher är en aktiv och energisk hund som behöver relativt mycket motion och mental stimulering för att må bra. Rätt fostrad och aktiverad har man en fantastisk vän som ger mycket glädje under många år.

Är Pinschern en frisk hundras?

Man anser att Pinschern är en relativt frisk hundras. Vaccinationskomplikationer kan dock förekomma, det vill säga allergiska reaktioner vid vaccination. Man bör därmed vara observant på eventuella allergiska reaktioner hos hunden efter vaccination. Det är inte helt ovanligt med såriga örsnibbar på hundar inom denna ras, förekomst av så kallat ”blodöra” är inte heller ovanligt enligt veterinärer.
Rasklubbarna arbetar förebyggande vad det gäller ärftligt förekommande sjukdomar och förespråkar att alla hundar inom rasen testas och kontrolleras för de genetiska sjukdomar som eventuellt kan uppstå. Detta för att förhindra att en ärftlighet för någon sjukdom hos en hund ska avlas på för att man inte varit observant.

Övrig information om Pinschern

Pinschern är medelstor till storleken, släthårig (korthårig), kvadratisk och muskulös med vad som benämns som en stolt hållning. Huden beskrivs som stram med kort och blank päls.

  • Mankhöjd: 45 – 50 cm
  • Vikt: 14 – 20 kg
  • Färg: Svart med röda tantecken eller i olika nyanser av rött.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *