Hundfoder

Att välja rätt hundfoder och hundmat är oerhört viktigt för din hunds välmående. Det kan vara svårt ibland, utbudet på marknaden är stort och brett. Den stora mängden information som finns kan göra det svårt för framförallt en ny hundägare att förstå vad som är viktigt i valet, och vad som kanske är lite mindre viktigt.

Utöver det stora urvalet så spelar allt hos din individuella hund roll. Ras, allergier, smak, storlek, aktivitetsnivå, ja nästan allt kan spela in. Läs våra tips nedan så hoppas vi kunna lysa upp vägen, åtminstone så du kan gå hem själv i mörkret.

Hundägarens ansvar

En hundägare bär ansvaret för sin hunds välmående och hälsa. Att ge sin hund bra hundfoder förbättrar både hundens välmående och hälsa, samt hundens välbefinnande och livskvalitet.

Det viktigt att varje hundägare själv utbildar sig om hur hundfoder fungerar och om näringsbehovet hos just sin hund.

Utbilda dig själv. Det är steg nummer ett. Endast du kan känna din hund så väl så att du kan ta det viktiga beslutet om vilket hundfoder den ska få. Du gör det valet med en grundlig och tydlig förståelse om produkten du köper, om din hunds enskilda behov och och om näringsvärden. Köp hundmat i butik eller online utifrån våra och andras rekommendationer, men framförallt efter ditt egna huvud. Gör du din research, så kommer din hund må bättre.

Valpar äter hundmat
Valpar kräver extra omtänksamhet vid val av foder. Foto av jagdprinzessin, Pixabay

Det finns idag en större medvetenhet kring hundfoder än vad det fanns för bara 10 år sedan. Hundägare blir mer och mer medvetna och insatta – och det är en trend vi hoppas håller i sig. Resultatet av detta är hälsosammare och gladare hundar som slipper ledbesvär, har ett ett starkare immunförsvar, får vackrare päls och inte minst blir gladare och piggare.

Dessa 4 saker ska du pricka av att det foder du väljer tar hänsyn till:

  • Ras
  • Ålder
  • Aktivitetsnivå
  • Miljö

Ingen av dessa faktorer är mer viktig än den andra, utan alla spelar sin roll. Det viktiga är att du väger in vilket hälsotillstånd hunden har just nu för tillfället och även historiskt om det finns några specifika besvär.

Vad är ett bra hundfoder?

Hundmat i skål
Är det här ett bra hundfoder? Foto av kalhh, Pixabay

Bra hundfoder är ett hundfoder som både är bra för magen och samtidigt ger hunden all den näring den behöver. Att ge sin hund en välbalanserad kost är en av de allra viktigaste delarna i jobbet som hundägare. Om du lyckas med det kommer du att få en hund som är sund, välväxt och står emot sjukdomar på ett bra sätt. Hundens livsglädje är i hög grad beroende av den mat som den får att äta.

Ekologiskt och naturligt hundfoder

Naturligt hundfoder består i huvudsak av naturliga råvaror och ingredienser som ger din hund näringsrik och god mat utan konserveringsmedel, onödiga kemikalier eller andra typer av artificiella ingredienser. Detsamma gäller också det som kallas ekologisk hundmat, men med skillnaden att de ingredienser som används i ekologisk hundmat följer gängse standarder, som exempelvis att de inte har utsatts för bekämpningsmedel, tillväxthormoner eller antibiotika. Att skona sin hund från syntetiska ingredienser kommer på sikt leda till att din hund får bättre hälsa.

Att anpassa hundmaten efter hunden

Vilken hundmat du väljer beror på din hunds tillstånd, aktivitet, ålder och vikt. Vad hundfodret luktar kan också kännas viktigt för både människa och hund, men låt det aldrig bli avgörande för ditt val. I slutändan är det din hunds hälsa som står på spel. Däremot tycks inte hunden bry sig så mycket om själva smakupplevelsen, de flesta hundar har mycket starkare lukt än smaksinne.

Hundens behov

Alla hundar har olika behov och behöver därför även olika hundfoder.

Hundens ålder

Valpar behöver ofta stora mängder kalorier för att kunna växa snabbt och i bra takt, speciellt de första fem månaderna. Under tillväxten behöver valpen vitaminer och mineraler såsom till exempel kalcium och vitamin C. Äldre hundar behöver ofta fiberrik kost med mindre kalorier och mindre protein för att förebygga magproblem. Näringsbehovet hos vuxna hundar varierar dock kraftigt och här blir det ännu viktigare att individanpassa fodret.

Valpar behöver stora mängder kalorier och näringsrik mat – speciellt under den tidigaste perioden.

Hundens storlek

Surrealistiskt stor hund
Hundar har många olika storlekar, vilket påverkar ditt val av foder. Foto av kellepics, Pixabay

Storleksskillnaden mellan olika hundraser varierar mycket kraftigt, framförallt om man jämför med andra populära tamdjur. De flesta tillverkare av hundfoder delar därför in sina produkter efter hundstorlek. Hur många olika storleksklasser varje tillverkare använder är lite olika, men det brukar minst finnas liten, mellan och stor. Det ska alltid stå tydligt utmärkt på förpackningen hur mn avgör hundens storleksklass.

Fördelen med att handla hundfoder online är att du har ett stort utbud där du i lugn och ro kan läsa igenom allt innan du bestämmer dig.

Specialbehov

Var särskilt uppmärksam på om din hund har några speciella behov. Vet du om eller får indikationer om att din hund har en känslig mage, problem med huden eller lederna, så är det dags att forska i hur du kan hjälpa hunden genom det foder du väljer.

Chansen är stor att det finns ett hundfoder som kan tillgodose de hälsobehov som just din hund har. Läs på förpackningarna, forska på egen hand eller fråga i butiken när du känner dig vilsen.

Vilket hundfoder ska man välja?

Torrfoder eller våtfoder?

En av fördelarna med torrfoder är att det håller hundens tänder starka och kan användas som godbitar på träningen. Om hunden äter långsamt och fodret ligger kvar länge i skålen blir det inte oaptitligt, som våtfoder blir. Hundar som får torrfoder behöver alltid ha färskt vatten tillgängligt. Våtfoder för hundar kan blandas med torrfoder för saftigare, fuktigare måltider.

Helfoder eller tillskottsfoder?

Ett helfoder ska innehålla ett komplett sett av näringsämnen som din hund behöver för att må bra. Detta betyder att fodret inte ska behöva kombineras med andra foder eller tillskott. Ett helfoder gör det betydligt enklare att säkerställa att hunden får rätt mängd kalorier.

Skillnader på dyrt hundfoder och billigare hundfoder

Frågan är också vad som skiljer dyra produkter från billiga. För en normalaktiv medelstor hund kan årskostnaden för hundfoder landa på allt från 1 500 kronor upp till över 10 000 kronor beroende på vilket fabrikat du väljer. Den största skillnaden är att lågprisfodren har en större andel kolhydrater och mindre fett, vilket inte är förvånande eftersom spannmål är billigt.

Vanliga frågor om hundfoder

Är det värt att lägga pengar på det dyraste hundfodret?

Nej, Fodrets kvalité och lämplighet för just din hund avgörs inte av butikernas eller tillverkarnas prisbild. Välj istället foder het utifrån din hunds hälsobehov och ditt egna huvud.

Vilket är det största problemet med hundars ätande?

Det är samma problem som för oss människor. Att vi ger våra hundar för mycket mat i förhållande till hur mycket motion de får. Mellan 30 och 40 procent av hundarna i västvärlden är överviktiga.

Kan jag laga egen mat till hunden

Du kan laga egen mat till hunden om du vill, men det är intet vi rekommenderar. Var ordentlig och ta ansvar.

Du kan, men det är inget vi rekommenderar. Det är lätt att missa någon viktig vitamin, mineral eller annat näringsämne när man själv lagar mat till hunden. För femtio år sedan fanns det ingen färdig hundmat att köpa. Då lagade man sin egna hundmat och det fungerade. Idag finns det bättre alternativ.

Hund nosar på kex
Hunden ska inte äta människokex – & var gärna noggrann när/om du väljer att laga egen mat till din hund. Foto av freestocks, Pexels

Ska du laga mat till hunden finns det bättre resurser än vår sida att läsa, men du ska blanda många råvaror som ett första steg. Varje portion borde bestå av en blandning av kött, ris och grönsaker där man sätter till vitamin- och mineralersättningar. Du kan till exempel blanda i lika delar kött i alla former, benfri fisk, nötter, morötter, vitkål, pasta, potatis eller kokt ris. Det funkar bra att frysa in så att du lätt kan servera fräsch mat varje dag.

Kan man byta hundfoder om man använt samma under lång tid?

Ja, foderindustrin brukar hävda att man inte ska byta foder men det är inga problem. Det är möjligt att hunden reagerar lite i början och därför kan det vara bra att blanda lite under en övergångsfas.

Vad är viktigast att tänka på när man väljer hundfoder?

Det viktigaste är att hunden mår bra, är hälsosam och glad. Börja med ett foder och skulle det uppstå några problem så kan du byta tills du hittar rätt. Välj gärna ett känt märke, de större producenterna håller oftast en högre kvalitet.

Kan olika hundar behöva olika typer av foder?

Absolut! Det finns en uppsjö av specialprodukter i handeln som man kan välja mellan. Gör din läxa och läs på vad som passar för just din hunds behov.