Hundfoder

Att välja rätt hundfoder och hundmat kan kännas som en ren vetenskap. Utbudet av olika sorters hundmat och rasfoder på marknaden är enormt, och den stora mängden information gör att det kan vara svårt att välja, speciellt om man har en lite mer ovanlig ras, eller en blandras. Dessutom spelar en mängd olika speciella behov in, såsom känslighet, allergier, aktivitetsnivå och päls- och hudproblem. Läs våra tips nedan som hjälper dig på traven att hitta den rätta hundmaten för just din hund!

Hundägarens ansvar

En hundägare bär ansvaret för sin hunds välmående och hälsa. Att ge sin hund bra hundfoder förbättrar både hundens välmående och hälsa, samt hundens välbefinnande och livskvalitet.

För oss är det viktigt att varje hundägare själv utbildar sig om hur hundfoder fungerar och om näringsbehovet hos just sin hund. Endast du kommer känna din hund så bra så att du kan ta det viktiga beslutet om vilket hundfoder du ska välja. Du gör det valet med en bra förståelse om produkten du köper, om näringen i fodret och om din hunds unika behov. Köp hundmat på nätet utifrån våra rekommendationer och ditt eget huvud så kommer din hund må bättre än någonsin.

Det är viktigt att känna till information om näringsämnen, vitaminer och hur en väl sammansatt kost bör se ut för en hund. Att läsa på lite kring vad som på bästa sätt främjar din hunds hälsa.

Det är inte hunden som väljer vilket hundfoder som ska hamna i hundskålen, snarare än du som hundägare. Låt inte din hund diktera vilket foder du väljer, utan välj utifrån ditt egna förnuft. Hunden kommer vänja sig snabbt även om den kanske inte i början tycker om smaken på just det foder du valt ut. Det kan vara svårt att veta vilket foder som just din hunds hälsa kommer uppskatta i längden och det är viktigt att man också tillåter sig att prova sig fram till rätt hundmat. Därför har vi på dogsite.se tagit fram denna guide till hundfoder så att du kan hitta rätt till kanske ett par alternativ, och sedan prova dig fram.

Det finns idag en större medvetenhet kring hundfoder som främjar hälsa och välmående. De direkta konsekvenserna av detta är hälsosammare och gladare hundar som slipper ledbesvär, får vackrare päls, ett starkare immunförsvar och inte minst ett bättre humör. Det gäller att hitta det hundfoder som passar just din bäst och här finns många faktorer att ta hänsyn till

  • Ras
  • Ålder
  • Aktivitetsnivå
  • Miljö

Ingen av dessa faktorer är överlägsen de andra, utan alla spelar sin roll – viktigt är så klart att väga in vilket hälsotillstånd hunden har just nu för tillfället och även historiskt om det finns några specifika besvär.

Vad är ett bra hundfoder?

Bra hundfoder är ett hundfoder som både är bra för magen och samtidigt ger hunden all den näring den behöver. Att ge sin hund en välbalanserad kost är en av de allra viktigaste delarna i jobbet som hundägare. Om du lyckas med det kommer du att få en hund som är sund, välväxt och står emot sjukdomar på ett bra sätt. Hundens livsglädje är i hög grad beroende av den mat som den får att äta.

Ekologiskt och naturligt hundfoder

Naturligt hundfoder består i huvudsak av naturliga råvaror och ingredienser som ger din hund näringsrik och god mat utan konserveringsmedel, onödiga kemikalier eller andra typer av artificiella ingredienser. Detsamma gäller också det som kallas ekologisk hundmat, men med skillnaden att de ingredienser som används i ekologisk hundmat följer gängse standarder, som exempelvis att de inte har utsatts för bekämpningsmedel, tillväxthormoner eller antibiotika. Att skona sin hund från syntetiska ingredienser kommer på sikt leda till att din hund får bättre hälsa.

Att anpassa hundmaten efter hunden

Vilken hundmat du väljer beror på din hunds tillstånd, aktivitet, ålder och vikt. Vad hundfodret luktar kan också kännas viktigt för både människa och hund, men låt det aldrig bli avgörande för ditt val. I slutändan är det din hunds hälsa som står på spel. Däremot tycks inte hunden bry sig så mycket om själva smakupplevelsen, de flesta hundar har mycket starkare lukt än smaksinne.

Hundens behov

Alla hundar har olika behov och behöver därför även olika hundfoder.

Hundens ålder

Valpar behöver till stora mängder kalorier för att kunna växa ordentligt, speciellt de första fem månaderna. Under tillväxten behöver valpen kalcium, protein och essentiella näringsämnen för att kunna utvecklas hälsosamt. Seniorhundar behöver däremot en fiberrik kost med mindre kalorier för att förebygga fetma. Näringsbehovet hos vuxna hundar varierar och beror på livsstil och aktivitetsnivå.

En hunds näringsbehov ändras med åldern. Tydligast är det när hunden är valp. Under den allra tidigaste perioden, när valpen avvänjs, mellan runt 3-6 veckor, kan det behövas speciell hundmat för just små valpar som fortfarande diar. Efter detta kan man sedan övergå till ett mer allmänt valpfoder, som används tills hunden är runt ett år gammal. Efter valpfoder följer så vuxenfoder, som brukar användas tills det hunden är runt 6-8 år (rekommendation varierar mellan tillverkare), följt av mogen och seniorfoder. Gränsen mellan dessa två är flytande; mogenfoder upp till runt 10 år och seniorfoder därefter. Detta påverkas då också av hur hunden har åldrats.

Hundens storlek

Storleksskillnaden mellan olika hundraser varierar mycket, till exempel jämfört med katter och andra husdjur. De flesta tillverkare av hundfoder delar därmed också upp sina hundfoder enligt vilken hundstorlek de är anpassade för. Hur många klasser varierar, men liten, mellan och stor brukar vara minimum. Att avgöra exakt var gränsen går kan vara svårt, och flera hundraser befinner sig definitivt i gränslandet.

Hundens storlek är också en viktig faktor när det gäller att välja rätt foder. Små hundar och stora hundar har mycket olika fysiologiska behov. Små hundar behöver ett hundfoder som tillgodoser dem med mer energi än stora hundar. Storleken på foderbitarna varierar också i foder för små och stora hundar.

Fördelen med att handla hundfoder online är att du har ett stort utbud där du i lugn och ro kan läsa igenom allt innan du bestämmer dig.

Specialbehov

Var uppmärksam på din hunds speciella hälsobehov – lider din hund av känslig mage, hud- eller ledbesvär? Har hunden allergier? Chansen är stor att det finns ett speciellt hundfoder som enkelt kan lindra dessa vanliga problem hos hundar. Flera tillverkare saluför olika hundfoder speciellt anpassade för olika hundraser. De är då tillverkade med avseende på de specifika krav som just den rasen brukar ha, vad gäller vanliga medfödda problem och så vidare. Det finns då även hundmat anpassat för specialkrav, som inte alltid täcks av andra foder; för hundar som har problem med lederna, matsmältningen, hud och päls, vikt och så vidare. Vidare så har en arbetande hund ett större energibehov än en sällskapshund. Det säger sig självt och det finns därför hundfoder med högre energiinnehåll och så vidare, anpassat för hundar med högre aktivitetsnivå.

Vilket hundfoder ska man välja?

Torrfoder eller våtfoder?

En av fördelarna med torrfoder är att det håller hundens tänder starka och kan användas som godbitar på träningen. Om hunden äter långsamt och fodret ligger kvar länge i skålen blir det inte oaptitligt, som våtfoder blir. Hundar som får torrfoder behöver alltid ha färskt vatten tillgängligt. Våtfoder för hundar kan blandas med torrfoder för saftigare, fuktigare måltider.

Helfoder eller tillskottsfoder?

Ett helfoder innehåller alla näringsämnen din hund behöver för att förbli frisk och kry. Detta betyder att fodret inte behöver kombineras med andra torr- eller våtfoder eller fodertillskott. Med ett helfoder är det betydligt enklare att säkerställa att hunden får rätt mängd kalorier. Kompletterande foder däremot ges tillsammans med andra produkter, ofta våtfoder, för att hunden ska tillgodoses med alla näringsämnen och vitaminer den behöver för en god hälsa.

Skillnader på dyrt hundfoder och billigare hundfoder

Frågan är också vad som skiljer dyra produkter från billiga. För en normalaktiv medelstor hund kan årskostnaden för hundfoder landa på allt från 1 500 kronor upp till över 10 000 kronor beroende på vilket fabrikat du väljer. Den största skillnaden är att lågprisfodren har en större andel kolhydrater och mindre fett, vilket inte är förvånande eftersom spannmål är billigt.

Vanliga frågor om hundfoder

Är det värt att lägga pengar på det dyraste hundfodret?

Nej, Fodrets kvalité och lämplighet för just din hund avgörs inte av butikernas eller tillverkarnas prisbild. Välj istället foder het utifrån din hunds hälsobehov och ditt egna huvud.

Vilket är det största problemet med hundars ätande?

Det är samma problem som för oss människor. Att vi ger våra hundar för mycket mat i förhållande till hur mycket motion de får. Mellan 30 och 40 procent av hundarna i västvärlden är överviktiga.

Kan jag laga egen mat till hunden

Du kan, men det är inget vi rekommenderar. Det är lätt att missa någon viktig vitamin, mineral eller annat näringsämne när man själv lagar mat till hunden. För femtio år sedan fanns det ingen färdig hundmat att köpa. Då lagade man sin egna hundmat och det fungerade. Idag finns det bättre alternativ.

Ska du laga mat till hunden finns det bättre resurser än vår sida att läsa, men du ska blanda många råvaror som ett första steg. Varje portion borde bestå av en blandning av kött, ris och grönsaker där man sätter till vitamin- och mineralersättningar. Du kan till exempel blanda i lika delar kött i alla former, benfri fisk, nötter, morötter, vitkål, pasta, potatis eller kokt ris. Det funkar bra att frysa in så att du lätt kan servera fräsch mat varje dag.

Kan man byta hundfoder om man använt samma under lång tid?

Ja, foderindustrin brukar hävda att man inte ska byta foder men det är inga problem. Det är möjligt att hunden reagerar lite i början och därför kan det vara bra att blanda lite under en övergångsfas.

Vad är viktigast att tänka på när man väljer hundfoder?

Att hunden trivs med fodret och mår bra. Starta med ett foder och skulle det uppstå några problem så är det bara att byta. Välj gärna ett känt märke, de större producenterna håller oftast god kvalitet.

Kan olika hundar behöva olika typer av foder?

Valpar och dräktiga tikar behöver lite extra protein och energiinnehåll i fodret. Här finns det specialprodukter i handeln som man bör välja.
Däremot behöver man inte lägga pengar på dyra rasspecifika foder. Alla hundraser har ungefär samma näringsbehov.