Hundleksaker

Hundleksaker är ofta ett mer komplicerat ämne än kattleksaker. Hundar har ofta ett större behov än katter och behöver ett större urval. Samtidigt har de en tendens att fästa sig vid vissa favoritleksaker och visar upp ett större beroende. Dessa behov ändras även med deras ålder. För en hundvalp så ofta en tuggleksak en viktig del av uppväxten – något som den vuxna hunden typiskt släpper.

Valp vilar med tuggleksak
En tuggleksak är en viktig del av en valps utveckling. Foto av I_Love_Bull_Terriers, Pixabay

Hundvalpar tycker om att bita, leka och kela – inte helt olikt ett människobarn. Du kan förbereda dig på att en hundvalp kommer bita, oavsett om den får en tuggleksak från dig eller inte. Tuggleksaker blir då en självklar investering för alla valpägare. Det sparar inte bara på sin skokostnad, utan en tuggleksak är speciellt anpassad för att vara säker, rolig och givande. En bra tuggleksak har ett lagom starkt tuggmotstånd som passar den växande valpen.

Tänk på att anpassa ditt val av hundleksak efter just din hunds storlek. Det är mindre bra för hunden om leksaken är oproportionell.

Tänk även på att anpassa leksakerna efter din hunds unika storlek. Har du en stor hund, så är det ingen bra ide att köpa en liten boll. Har du en liten hund så kan du nog använda ditt förnuft och inte köpa det största tuggbenet.

Köpa hundleksaker

Hundleksaker med funktion

Hundleksaker är mycket versitila. De kan användas både som ett rent nöje för hunden, utan ytterligare krav, eller som en belöning vid träning. De flesta hundar tycker om att leka och genom hundleken kan man hitta ett bra temp, som även aktiverar hunden på ett positivt sätt. Dessutom är leken mellan hund och ägare ett mycket viktigt relationsbyggande verktyg. Att leka är det perfekta sättet att lära känna din hund, och din hund dig.

Att leka är det perfekta sättet att lära känna din hund …

2 hundar med en kampleksak
En kampleksak är en utmärkt leksak för att aktivera en vuxen hund. Foto av 825545, Pixabay

För vuxna hundar, så är en leksak framförallt ett roligt sätt att ge sin hund motion, men även självklart att ha roligt tillsammans med den. En kampleksak kan vara en bra investering, då det både aktiverar, tränar tänderna och låter hunden utforska sina instinkter. Med en kampleksak menar vi en leksak som gör att människan och hunden kan leka dragkamp med varandra, hunden med tänderna och munnen, och människan med händerna.

Hundleksaker för apportering

En annan bra leksak att ha företedd hemma är en dedikerad apportleksak. Vi rekommenderar då att inte använda vilket föremål som helst, utan att ha en eller ett pr utvalda leksaker som är dedikerade till just apportering. Att byta fram och tillbaka, eller slänga iväg något utan omtanke kan förvirra hunder och göra den osäker. Det är därför bättre att köpa en hundleksak som du kan använda som dedikerad apportleksak.

Använd inte en gren eller pinne som du hittat i skogen för apportlekar. Sätt istället ut en bestämd tid och gör leken till en rutin. Detta gynnar hundens inlärning och inger trygghet.

Göra egna hundleksaker

Det finns inget fel i att göra egna hundleksaker hemma. Hundleksaker är dyra – framförallt om man tycker om att skämma bort sin hund och ska köpa många. Köpta leksaker slits snabbt sönder av starka hundar, och priset för en enskild leksak har ökat mycket de senaste 10 åren. Gör din egna leksak med omtanke och av material som inte kan skada hunden. Som alltid så ska du inte lämna din hund utan uppsyn under lek – detta gäller extra noga vid lek med en ny leksak.

Hundleksaker du borde ha hemma

  • Minst en aktiveringsleksak eller spel som utmanar hundens luktsinne.
  • Minst en kampleksak som aktiverar hundens fighterinstinkter.
  • Minst en hundleksak med pipljud eller som prasslar, som kan göra hunden nyfiken.
  • Minst en hundleksak som kan ge ifrån sig ljud som bara hundar kan höra.

Varning
Tänk på att inte låta din hund leka själv med leksakerna utan att ha uppsikt.