Hundleksaker

Hundleksaker är ett betydligt mer komplicerat område än kattleksaker. Hundar har, på det viset, större behov än katter och kan vilja ha ett större urval av hundleksaker i leksakslådan. Dessa behov ändras också med åldern, medan katter tycker om i princip samma sak livet ut. För till exempel en hundvalp så är tuggleksaker en viktig komponent.

Precis som människobarn som tycker om att stoppa saker i munnen, så tycker hundvalpar om att bita. Och det kommer hundvalpen att göra, oavsett om den får en tuggleksak eller inte. Tuggleksaker är då att föredra, inte bara för att spara in på skor, utan för att en tuggleksak har ett bättre tuggmotstånd för hundar, som passar den växande valpen. Hundar ska dock inte leka ensam med leksakerna utan du bör alltid ha uppsikt över din vän.

Tänk även på att anpassa leksakerna efter din hunds storlek. Varken en för stor eller för liten leksak är bra för hunden. Genom att leka med din hund eller valp stärker du relationen mellan er!

Köpa hundleksaker

Hundleksaker med funktion

Hundleksaker används både som rent nöje för hunden och som belöning vid träning i olika situationer. Beroende på hundens intresse och leksakens utformning kan den ha olika funktion och effekt. Många hundar tycker mycket om att leka och genom leken kan man hitta en bra aktivitetsnivå hos hunden i träningen. Dessutom är leken mellan hund och förare relationsstärkande och ni lär känna varandra bättre genom leken.

När det sedan gäller vuxna hundar, så är kampleksaker ett roligt sätt att dels ge sin hund lite motion, och dels ha roligt tillsammans med den. En kampleksak kan vara utformad på lite olika sätt, men grundprincipen är att hund och människa har dragkamp. Hunden med leksaken och munnen, medan människan lyckligtvis får använda sina händer. Naturligtvis kan man improvisera, och använda ett rep eller liknande, men även om det fungerar är det inte lika bekvämt, vare sig för människa eller för hund.

Hundleksaker för apportering

En annan sak som en många hundraser tycker om är att apportera. Det är då att rekommendera att inte använda trädgrenar och pinnar. Detta kan lätt göra hunden förvillad, och dressera den till att hämta trädpinnar lite här och vad, då den tror att husse och matte uppskattar det. Det är därför bättre att köpa en hundleksak anpassad för apport. Att bara använda slumpvis boll är inte att rekommendera. Dels finns det självklara problemet med att den kan vara för liten, och på så sätt kväva hunden. Dels ska bollen gärna vara anpassad för hundens tänder och bettstyrka. Om hunden av misstag biter sönder apportleksaken, så finns det även en risk att det kan leda till kvävning. Denna risk är inte särskilt överhängande, men något som du som hundägare alltid måste vara uppmärksam på.

Göra egna hundleksaker

Hundleksaker är ofta ganska dyra. Att äga en hund är ju faktiskt dyrt. Köpta leksaker slits snabbt sönder av starka hundar, och priset kan överstiga ett par hundralappar. Om du redan tycker om att pyssla ibland eller ofta är det en jättebra idé att göra sina egna hundleksaker. förmögenhet på hundleksaker.

Leksaker är utmärkta att ge till vovvar under hösten och vintermånaderna då de kan vara mer stressade denna tid på året. Brist på aktivering och motion kan leda till att både din hund och du själv kan uppleva ångest och stress. Det kan vara svårt att se sin annars glada och energisk vovve vara skakig, rädd och otröstlig som till exempel när det är fyrverkerispel utanför huset.

Oumbärliga hundleksaker

  • En aktiveringsleksak eller ett aktiveringsspel att gömma godbitar för hundar i. Gör så att hunden måste tänka till.
  • En riktigt slitstark hundleksak som håller för hårda lekar.
  • En mjuk hundleksak med prassel eller pipljud – lockar hunden till lek och blir en härlig hundkompis.
  • En hundleksak med ljud som endast hundar kan höra.

Varning
Tänk på att inte låta din hund leka själv med leksakerna utan att ha uppsikt.