Hur lÀnge smittar en hund med loppor?

Loppor Àr otrevligt och det Àr naturligt att fundera över hur lÀnge hunden smittar om du har upptÀckt loppor pÄ den. Oftast Àr det dock inte hunden som smittar utan miljön hunden vistats i. Loppornas Àgg kan överleva inomhus i Ätminstone 12 mÄnader i vÀntan pÄ ett nytt vÀrddjur.

Har du hittat loppor pĂ„ din hund kan du vara ganska sĂ€ker pĂ„ att de Ă€ven finns i ditt hem, sĂ„ det gĂ€ller att agera snabbt och göra pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt för att bli av med lopporna sĂ„ fort det gĂ„r.

NÀr hunden fÄtt loppor

Det brukar mÀrkas pÄ hunden om nÄgot inte Àr som det ska. StÀndigt kliande, slickande eller bitande i pÀlsen kan vara det första tecknet pÄ loppor eller annan ohyra. Försök först att ta reda pÄ vad det Àr som irriterar hunden. Kontrollera pÀlsen noga, kamma gÀrna med luskam om det gÄr. LÄt gÀrna hunden stÄ pÄ nÄgot vitt sÄ ser du direkt om det trillar ner flagor av nÄgot slag nÀr du kammar. Loppornas rödbruna avföring brukar vara det första som syns. Lopporna sjÀlva sitter inte och vÀntar pÄ upptÀckt och deras Àgg Àr nÀstan hopplösa att hitta.

Om du ser tydliga tecken pÄ loppor sÄ ska du börja behandlingen med att köpa loppmedel pÄ apoteket. Sedan ska hunden behandlas regelbundet med detta sÄ förhindras utvecklingen av nya Àgg.

Det brukar vara samma medel som anvĂ€nds mot fĂ€stingar sĂ„ det kan vara bra att behandla Ă€ven i förebyggande syfte. I osĂ€kra fall Ă€r det bra att kontakta en veterinĂ€r, klĂ„dan kan bero pĂ„ andra saker ocksĂ„, rĂ€vskabb eller svampangrepp Ă€r nĂ„gra exempel och sĂ„dana problem behöver helt annorlunda behandling.

Loppsanera huset

Loppor hoppar, de kan faktiskt hoppa upp till 20 cm och har din hund fÄtt loppor sÄ finns det ocksÄ loppor i ditt hem. Hundloppor kan angripa andra djur men förökar sig inte lika lÀtt som pÄ sitt egentliga vÀrddjur dÀr de kan lÀgga upp till 50 Àgg om dagen.

Äggen lossnar frĂ„n pĂ€lsen och hamnar dĂ€r hunden ligger eller rör sig. De klĂ€cks och larverna förpuppas inom nĂ„gra veckor för att sedan klĂ€ckas till en ny loppa nĂ€r ett nytt vĂ€rddjur dyker upp. DĂ€r kan den suga blod och börja klĂ€cka nya Ă€gg och sĂ„ börjar allt om igen. NĂ€r huset ska saneras Ă€r det dĂ€rför vĂ€ldigt viktigt att ta hand om alla delar i den hĂ€r processen. Ägg, larver, puppor och vuxna loppor mĂ„ste i möjligaste mĂ„n tas bort.

Dammsugning Àr effektivt men mÄste göras ofta och noggrant, mattor kan behöva ÄngtvÀttas. Hundens liggunderlag och liknande tvÀttas i minst 60 grader Ätminstone en gÄng per vecka. Glöm inte bort att rengöra Àven bilen om hunden brukar Äka i den ibland. Det krÀvs arbete och tÄlamod för att fÄ hus och hund loppfritt, det tar tid, men det Àr egentligen inte svÄrt.

Skydda hunden mot loppor

Det bĂ€sta Ă€r naturligtvis att skydda hunden sĂ„ den inte behöver fĂ„ loppor alls men en hund som rör sig ute, trĂ€ffar hundkompisar eller andra djur löper alltid en viss risk att rĂ„ka ut för loppor. Extra stor risk kan det vara pĂ„ hunddagis dĂ€r mĂ„nga hundar trĂ€ngs ihop. Som tur Ă€r finns det receptfria medel mot loppor och annan ohyra.

Du köper det lÀtt pÄ Apoteket, kontrollera att medlet Àr avsett för hundar och att det finns tydliga anvisningar om dosering. En stor hund behöver mer Àn en liten. FrÄga apotekaren eller veterinÀren om du kÀnner dig osÀker. Brukar du skydda din hund mot fÀstingar under sommarhalvÄret sÄ kanske det skyddar Àven mot loppor.

För att slutligen försöka svara pÄ frÄgan sÄ Àr det alltsÄ inte hunden som smittar sÀrskilt lÀnge, det som smittar lÀngst Àr de puppor som kan ligga kvar i nÄgon springa eller matta i mer Àn ett Är och som sedan klÀcks nÀr hunden, du eller nÄgot annat lÀmpligt vÀrddjur kommer i nÀrheten.

KĂ€llor

https://www.brukshundklubben.se/hundar/halsa/halsorisker/loppor/
https://se.mypetandi.com/parasiter-alla-parasiter/behoever-vi-skydda-vaera-hundar-mot-loppor/
https://www.blastjarnan.se/artikel/parasiter

LĂ€gg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

🐕 Dogsite.se