Hur länge smittar en hund med loppor?

Loppor är otrevligt och det är naturligt att fundera över hur länge hunden smittar om du har upptäckt loppor på den. Oftast är det dock inte hunden som smittar utan miljön hunden vistats i. Loppornas ägg kan överleva inomhus i åtminstone 12 månader i väntan på ett nytt värddjur.

Har du hittat loppor på din hund kan du vara ganska säker på att de även finns i ditt hem, så det gäller att agera snabbt och göra på rätt sätt för att bli av med lopporna så fort det går.

När hunden fått loppor

Det brukar märkas på hunden om något inte är som det ska. Ständigt kliande, slickande eller bitande i pälsen kan vara det första tecknet på loppor eller annan ohyra. Försök först att ta reda på vad det är som irriterar hunden. Kontrollera pälsen noga, kamma gärna med luskam om det går. Låt gärna hunden stå på något vitt så ser du direkt om det trillar ner flagor av något slag när du kammar. Loppornas rödbruna avföring brukar vara det första som syns. Lopporna själva sitter inte och väntar på upptäckt och deras ägg är nästan hopplösa att hitta.

Om du ser tydliga tecken på loppor så ska du börja behandlingen med att köpa loppmedel på apoteket. Sedan ska hunden behandlas regelbundet med detta så förhindras utvecklingen av nya ägg.

Det brukar vara samma medel som används mot fästingar så det kan vara bra att behandla även i förebyggande syfte. I osäkra fall är det bra att kontakta en veterinär, klådan kan bero på andra saker också, rävskabb eller svampangrepp är några exempel och sådana problem behöver helt annorlunda behandling.

Loppsanera huset

Loppor hoppar, de kan faktiskt hoppa upp till 20 cm och har din hund fått loppor så finns det också loppor i ditt hem. Hundloppor kan angripa andra djur men förökar sig inte lika lätt som på sitt egentliga värddjur där de kan lägga upp till 50 ägg om dagen.

Äggen lossnar från pälsen och hamnar där hunden ligger eller rör sig. De kläcks och larverna förpuppas inom några veckor för att sedan kläckas till en ny loppa när ett nytt värddjur dyker upp. Där kan den suga blod och börja kläcka nya ägg och så börjar allt om igen. När huset ska saneras är det därför väldigt viktigt att ta hand om alla delar i den här processen. Ägg, larver, puppor och vuxna loppor måste i möjligaste mån tas bort.

Dammsugning är effektivt men måste göras ofta och noggrant, mattor kan behöva ångtvättas. Hundens liggunderlag och liknande tvättas i minst 60 grader åtminstone en gång per vecka. Glöm inte bort att rengöra även bilen om hunden brukar åka i den ibland. Det krävs arbete och tålamod för att få hus och hund loppfritt, det tar tid, men det är egentligen inte svårt.

Skydda hunden mot loppor

Det bästa är naturligtvis att skydda hunden så den inte behöver få loppor alls men en hund som rör sig ute, träffar hundkompisar eller andra djur löper alltid en viss risk att råka ut för loppor. Extra stor risk kan det vara på hunddagis där många hundar trängs ihop. Som tur är finns det receptfria medel mot loppor och annan ohyra.

Du köper det lätt på Apoteket, kontrollera att medlet är avsett för hundar och att det finns tydliga anvisningar om dosering. En stor hund behöver mer än en liten. Fråga apotekaren eller veterinären om du känner dig osäker. Brukar du skydda din hund mot fästingar under sommarhalvåret så kanske det skyddar även mot loppor.

För att slutligen försöka svara på frågan så är det alltså inte hunden som smittar särskilt länge, det som smittar längst är de puppor som kan ligga kvar i någon springa eller matta i mer än ett år och som sedan kläcks när hunden, du eller något annat lämpligt värddjur kommer i närheten.

Källor

https://www.brukshundklubben.se/hundar/halsa/halsorisker/loppor/

https://se.mypetandi.com/parasiter-alla-parasiter/behoever-vi-skydda-vaera-hundar-mot-loppor/

https://www.blastjarnan.se/artikel/parasiter

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *