Hur många gånger om dagen ska en hund rastas?

Hur ofta din hund ska rastas beror helt på ålder och ras. Men en hund behöver rastas absolut minst var sjätte timme.

En tumregel att följa blir därmed att din hund behöver rastas åtminstone 3-5 gånger per dag.

Kom dock ihåg att detta är en generell anvisning som baseras på att hunden måste rastas minst var sjätte timme. Är din hund i vuxen ålder med ett normalt behov av rastning kan det möjligen räcka med att du rastar den 3 gånger på en dag.

Till exempel om vädret är ruskigt och ni inte vill något hellre än att stanna inne i värmen. Kom ihåg att alltid tänka på vad som är bäst för hunden när du gör val som gäller djurets viktiga behov. Undvik att kompromissa för din egen bekvämlighet. Din hund kommer älska dig för det! <3

Är din hund en valp, en ras som har särskilda behov eller om den har några andra förutsättningar som påverkar hunden behov av rastning måste du ta det i beaktning.

Olika hundar behöver rastas olika mycket. Äldre hundar och valpar behöver rastas betydligt oftare än en vuxen hund. Om du har en valp kommer du ibland att behöva rasta din hund nästan varje timme och eventuellt även flera gånger under natten.

Så mycket motion behöver din hund

Hundens ras spelar också stor roll när det kommer till hur många gånger om dagen din hund ska rastas. Om du har en stor hund som till exempel en kamphund så måste den har väldigt mycket motion varje dag. Det räcker inte med att kissa den på gården utan du måste gå promenader med den varje dag.

Om du har en valp eller en äldre hund så behöver du inte gå lika långa promenader som du behöver göra med en stor vuxen hund. Småhundar behöver inte heller lika mycket motion men de behöver gå ut och göra behov lika ofta även om det inte är en promenad.

Om du har en hund som är i en hundgård hela tiden så måste du rasta den utanför hundgården minst en gång dagligen. Hunden behöver bajsa ungefär tre gånger om dagen och kissa minst dubbelt så mycket för att den ska må bra. När du är hemma under dagen så är det bra om du kan ta ut hunden oftare än var sjätte timme.

Låt hunden göra slut på energi

Ett bra knep är att redan tänka med dagens slut i sikte från det att ni vaknar på morgonen. Alla hundar behöver göra slut på sin energi dagligen.

Annars är risken att det finns för mycket kvar av den när det är läggdags. Det bästa sättet för en hund att göra slut på sin energi är att gå långa promenader. Du kan också låta hunden springa lös i en inhägnad där hunden kan springa fritt så mycket den vill.

Något annat som också är väldigt effektivt för att hunden ska göra slut på sin energi är att busa med den. Du och hunden kan till exempel leka med hundens leksaker tillsammans eller öva på trix där hunden får röra på sig. En hund som inte får göra slut på sin energi kommer att må dåligt och bli överaktiv.

Gå minst en långpromenad om dagen

Det är bra om du kan gå en långpromenad om dagen med din hund för att den ska få göra slut på energi och göra sina behov. Sedan behöver du rasta din hund minst var sjätte timme.

Gärna oftare om du är hemma under dagarna. En hund klarar sig ensam hemma i högst 5-6 timmar innan hunden måste göra sina behov. Därför kan det vara bra att ha en hundvakt som kan ta ut och rasta din hund när du är på jobbet.

Sammanfattning

Hur många gånger om dagen din hund behöver rastas beror helt på ras och ålder. Valpar och äldre hundar behöver oftast rastas oftare än vuxna hundar för de har svårare att hålla sig.

Valpar och ibland äldre hundar behöver också rastas på natten för att det inte ska hända en olycka. För stora fullvuxna hundar så räcker det inte med att bara rasta hunden på gården hela tiden.

Du måste gå promenader med din hund varje dag för att den ska må bra och få göra slut på energi. Det är bra om man kan gå minst en långpromenad om dagen eller många korta promenader. En frisk fullvuxen hund behöver rastas minst var sjätte timme, helst oftare om du är hemma. Om du är på jobbet så kan det vara bra om du har en hundvakt som kan gå ut och rasta din hund ibland. En valp behöver rastas varje timme och flera gånger under natten.

Källor

Jordbruksverket

Rover.com

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *