Hur många hundar finns det i Sverige?

Mitt, liksom många andra svenskars, stora intresse är hundar. För mig är hunden den självklara familjemedlemmen som alltid finns där och som följer med överallt. Så är det nog för många.

Men hur många hundar finns det egentligen i vårt avlånga land?

År 2021 finns det just under en miljon hundar i Sverige. Snart kommer vi säkert passera miljonstrecket för varje år registreras det nya hundar i jordbruksverkets databas. Under år 2020 fick jordbruksverket in totalt 71 507 registreringar av hundar i Sverige.

För att vara exakt har vi idag enligt myndigheten totalt 989 000 hundar registrerade i landet i skrivande stund (jan 2021).

Jag har under det senaste året läst och sett flertalet artiklar på olika nyhetssajter där man bland annat hos de olika rasklubbarna och hos brukshundsklubben påpekat att kennlar nu upplever en stor efterfrågan på hundvalpar.

Även hos omplaceringsorganisationer har man gått ut med att man upplevt en ökad efterfrågan på hundar.

I Sverige har vi till dessa, närmare 1 miljon fyrfota familjemedlemmar, 719 00 registrerade hundägare.

Jag som skriver detta är stolt ägare till 2 av alla dessa registrerade hundar, hur många hundar har du? Det är nämligen så att till varje registrerad hundägare fanns det i slutet av December 2020 cirka 1,3 hundar.

Hur många hundar var registrerade 2019?

Antalet nyregistrerade hundar samt antalet totalt registrerade hundar under år 2020, i kombination med artiklarna om den ökade efterfrågan på hundar, har fått mig att vilja titta närmare på hur många hundar som var registrerade hos jordbruksverket under 2019.

Jag fann på jordbruksverkets sida en statistik över det totala antalet hundar 2019, och där uppger man att det fanns totalt 945 733 stycken registrerade hundar i Sverige den 31 december 2019. Under 2020 hade vi i Sverige alltså en uppgång på antalet registrerade hundar med 43 267 hundar totalt, och det är ju jätteroligt för oss hundintresserade samt för de hundägare som under 2020 fått en ny älskad familjemedlem.

Registreras alla hundar eller finns det ett mörkertal i antalet hundar i Sverige?

I hundregistret finns det ett stort mörkertal hundar som bytt ägare eller dött och inte avregistrerats. Därför kan man inte förlita sig helt på hur många hundar som i praktiken finns i landet.

Hos jordbruksverket och polisen har man även konstaterat att trots att det är lag på registrering av hund i Sverige så registrerar inte alla sina hundar. Vissa tycker att det inte behövs, medan andra glömmer det eller helt enkelt inte har kunskap om att hundar ska registreras enligt lag.

Försvinner hunden av någon anledning så underlättar det om den är id-märkt och registrerad i hundregistret för den person som hittar hunden att också kunna meddela dig som ägare att din hund har blivit hittad, vilket man också gått ut med i media från bland annat hundregistret.

Ökad efterfrågan på hund under 2020

På bland annat SVTs nyhetssida har man under 2020 kunnat läsa flera gånger om att intresset för hund har ökat under året.
Hundköpare erbjuder mer betalt för hundvalpar, uppfödare får fler intressenter till sina valpkullar, hundklubbarna får mer efterfrågan på kurser med hund och det har till och med blivit så att seriösa hunduppfödare fått svårt att bemöta efterfrågan på hundvalpar.


Med den ökade efterfrågan som inte kunnat tillgodoses fullt ut, har man också sett en ökad import och illegal smuggling av hund in till landet.

Smuggelhundar, men också hundar som kommer från välfärdsorganisationer utomlands, kan bära på flertalet smittsamma sjukdomar samt komma in i landet med falska pass och veterinärintyg som inte är överensstämmande med verkligheten.


Det är därför viktigt att du som vill köpa hund, oavsett ålder eller ursprung på hunden, tänker efter innan du väljer var du köper din hund från. Bland annat SKK har beskrivit på sin hemsida hur du kan göra för att undvika att köpa en smuggelhund och vad du kan tänka på inför ett köp av hund så att du gör rätt val av hund och ras.

Hur många hundar dör varje år?

Jag försökte hitta statistik kring detta men lyckades inte komma över någon bra data. Har du tips på var jag kan hitta detta så tips gärna i kommentarerna. Hade varit bra att veta för att ta reda på den faktiska årliga ökningen av antalet hundar.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *