Hur mÄnga hundar finns det i Sverige?

Mitt, liksom mÄnga andra svenskars, stora intresse Àr hundar. För mig Àr hunden den sjÀlvklara familjemedlemmen som alltid finns dÀr och som följer med överallt. SÄ Àr det nog för mÄnga.

Men hur mÄnga hundar finns det egentligen i vÄrt avlÄnga land?

År 2021 finns det just under en miljon hundar i Sverige. Snart kommer vi sĂ€kert passera miljonstrecket för varje Ă„r registreras det nya hundar i jordbruksverkets databas. Under Ă„r 2020 fick jordbruksverket in totalt 71 507 registreringar av hundar i Sverige.

För att vara exakt har vi idag enligt myndigheten totalt 989 000 hundar registrerade i landet i skrivande stund (jan 2021).

Jag har under det senaste Äret lÀst och sett flertalet artiklar pÄ olika nyhetssajter dÀr man bland annat hos de olika rasklubbarna och hos brukshundsklubben pÄpekat att kennlar nu upplever en stor efterfrÄgan pÄ hundvalpar.

Även hos omplaceringsorganisationer har man gĂ„tt ut med att man upplevt en ökad efterfrĂ„gan pĂ„ hundar.

I Sverige har vi till dessa, nÀrmare 1 miljon fyrfota familjemedlemmar, 719 00 registrerade hundÀgare.

Jag som skriver detta Àr stolt Àgare till 2 av alla dessa registrerade hundar, hur mÄnga hundar har du? Det Àr nÀmligen sÄ att till varje registrerad hundÀgare fanns det i slutet av December 2020 cirka 1,3 hundar.

Hur mÄnga hundar var registrerade 2019?

Antalet nyregistrerade hundar samt antalet totalt registrerade hundar under Är 2020, i kombination med artiklarna om den ökade efterfrÄgan pÄ hundar, har fÄtt mig att vilja titta nÀrmare pÄ hur mÄnga hundar som var registrerade hos jordbruksverket under 2019.

Jag fann pÄ jordbruksverkets sida en statistik över det totala antalet hundar 2019, och dÀr uppger man att det fanns totalt 945 733 stycken registrerade hundar i Sverige den 31 december 2019. Under 2020 hade vi i Sverige alltsÄ en uppgÄng pÄ antalet registrerade hundar med 43 267 hundar totalt, och det Àr ju jÀtteroligt för oss hundintresserade samt för de hundÀgare som under 2020 fÄtt en ny Àlskad familjemedlem.

Registreras alla hundar eller finns det ett mörkertal i antalet hundar i Sverige?

I hundregistret finns det ett stort mörkertal hundar som bytt Àgare eller dött och inte avregistrerats. DÀrför kan man inte förlita sig helt pÄ hur mÄnga hundar som i praktiken finns i landet.

Hos jordbruksverket och polisen har man Àven konstaterat att trots att det Àr lag pÄ registrering av hund i Sverige sÄ registrerar inte alla sina hundar. Vissa tycker att det inte behövs, medan andra glömmer det eller helt enkelt inte har kunskap om att hundar ska registreras enligt lag.

Försvinner hunden av nÄgon anledning sÄ underlÀttar det om den Àr id-mÀrkt och registrerad i hundregistret för den person som hittar hunden att ocksÄ kunna meddela dig som Àgare att din hund har blivit hittad, vilket man ocksÄ gÄtt ut med i media frÄn bland annat hundregistret.

Ökad efterfrĂ„gan pĂ„ hund under 2020

PÄ bland annat SVTs nyhetssida har man under 2020 kunnat lÀsa flera gÄnger om att intresset för hund har ökat under Äret.
Hundköpare erbjuder mer betalt för hundvalpar, uppfödare fÄr fler intressenter till sina valpkullar, hundklubbarna fÄr mer efterfrÄgan pÄ kurser med hund och det har till och med blivit sÄ att seriösa hunduppfödare fÄtt svÄrt att bemöta efterfrÄgan pÄ hundvalpar.


Med den ökade efterfrÄgan som inte kunnat tillgodoses fullt ut, har man ocksÄ sett en ökad import och illegal smuggling av hund in till landet.

Smuggelhundar, men ocksÄ hundar som kommer frÄn vÀlfÀrdsorganisationer utomlands, kan bÀra pÄ flertalet smittsamma sjukdomar samt komma in i landet med falska pass och veterinÀrintyg som inte Àr överensstÀmmande med verkligheten.


Det Àr dÀrför viktigt att du som vill köpa hund, oavsett Älder eller ursprung pÄ hunden, tÀnker efter innan du vÀljer var du köper din hund frÄn. Bland annat SKK har beskrivit pÄ sin hemsida hur du kan göra för att undvika att köpa en smuggelhund och vad du kan tÀnka pÄ inför ett köp av hund sÄ att du gör rÀtt val av hund och ras.

Hur mÄnga hundar dör varje Är?

Jag försökte hitta statistik kring detta men lyckades inte komma över nÄgon bra data. Har du tips pÄ var jag kan hitta detta sÄ tips gÀrna i kommentarerna. Hade varit bra att veta för att ta reda pÄ den faktiska Ärliga ökningen av antalet hundar.

En kommentar

LĂ€gg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

🐕 Dogsite.se