Hur många tänder har en hund?

Som valp har hunden 28 mjölktänder. I takt med att hunden blir äldre ersätts dessa av 42 permanenta tänder.

De olika tänderna och deras användning

Hundar använder sina tänder dagligen. Situationer som när de äter eller leker är bara två exempel på sådana tillfällen. Om vi börjar reflektera över hur ofta hundarna använder tänderna varje dag så blir det uppenbart hur viktiga de är för hundars hälsa och välmående.

Mjölktänder och permanenta tänder

Valpar föds, precis som människor, utan tänder, någonting man kan läsa mer om på Agria (länk i slutet) . Efter ungefär tre veckor brukar de första av de 28 mjölktänderna börja visa sig, en tid då många även börjar komplettera tikens mjölk med fast föda. Mjölktänderna är fördelade lika i över- och underkäken med sex kindtänder, fyra hörntänder och tolv framtänder i varje käke.

När valpen är ungefär fyra månader gammal börjar mjölktänderna bytas ut mot de permanenta tänderna. När alla permanenta tänder kommit på plats har hunden sammanlagt 42 tänder. Fyra kindtänder i överkäken och sex stycken i underkäken. I övrigt hittar vi åtta främre kindtänder, två hörntänder och sex framtänder i varje käke. Fördelningen av tänderna, och deras placering i förhållande till varandra visas tydligt av Glanna (glanna.se/hundens-tander)

De olika tandtyperna

Det finns fyra olika tandtyper i hundens mun:

  • Incisiver (framtänder)
  • Canin (hörtänder)
  • Premolarer (främre kindtänder)
  • Molarer (kindtänder)

Som vi även kan läsa på den Amerikanska Kennelklubbens AKCs hemsida (länk i slutet av artikeln) så har tandtyperna olika syften och användningsområden.

Incisiver

Hundens framtänder används vid det mer “finmotoriska gnagandet”, som t.ex. när hunden äter köttbitar som sitter fast på ett ben. De använder även dessa tänder när de kliar eller gör rent sig själva.

Canin

Hörntänderna används för att gripa tag och hålla fast eller punktera någonting. Om en hund jagade så skulle det t.ex. kunna handla om strupen på ett bytesdjur.

Premolarer

De främre kindtänderna används för att hålla fast saker och även för att tugga med. Om du ser en hund ligga och tugga på en leksak eller ett ben med ena sidan av munnen så är det de främre kindtänderna som används.

Molarer

Kindtänderna används främst för att krossa och mala hundens föda.

Hundens tandhälsa och tandborstning

Forskning har visat att det finns en utbredd problematik när det kommer till munhälsan hos hundar i Sverige. Det är heller inte ovanligt att problemen är större än vad hundägaren själv inser. Även om det är ett generellt problem så blir det extra tydligt om man tittar på mindre hundraser där tänderna sitter tätare, samt på äldre hundar.

Det är heller inte ovanligt att problem och infektioner som inte uppmärksammas i tid leder till tandlossning. Enligt Doktorn.com kan infektionerna i värsta fall även sprida sig till andra organ och orsaka större skada. För att bli medveten om när din hund börjar få problem med munhälsan i tid finns det dock flera tecken du kan vara uppmärksam på. Dålig andedräkt, blödande tandkött eller ett överdrivet slickande på saker eller sig själv är tre exempel.

Ett av de mest effektiva sätten att undvika problem med munhälsan är att dagligen borsta tänderna på din hund. Om du väljer att göra det med tandkräm är det viktigt att använda en sort som är anpassad för hundar. En orsak till detta är dels att de smakar bättre och således blir en trevligare upplevelse för hunden. Det handlar även om att eftersom hundar inte kan spotta ut tandkrämen så hamnar den i magen och då måste den vara skonsammare än de tandkrämssorter som är menade för oss människor.

Att vänja en hund vid att få tänderna borstade kan vara en känslig process. Nedan kan du se en veterinär från healthcareforpets både visa hur man kan träna en hund inför att man skall börja borsta dess tänder, samt hur man sedan borstar tänderna på ett korrekt sätt.

Resurser:

Ett videoklipp om hur man borstar alla hundens tänder för att vårda munnen genom hundens liv.

Länkar för vidare läsning:

  • https://www.skk.se/sv/Agria-SKK-Forskningsfond/Nyhetsarkiv/2020/11/hundens-tandhalsa/
  • https://www.akc.org/expert-advice/health/how-many-teeth-do-dogs-have/
  • https://www.agria.se/hund/artiklar/om-hund/munnens-anatomi/
  • https://www.doktorn.com/artikel/tandlossning-hos-hund-ett-%C3%B6kande-problem-s%C3%A5-f%C3%B6rebygger-du/

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *