Kan hundar dricka laktosfri mjölk?

Som många vet ska man inte ge laktosprodukter till hundar, eftersom många hundar inte tål laktosen. Däremot så finns det ingen laktos i laktosfri mjölk och det är därför inte lika farligt att ge hunden laktosfri mjölk. Men å andra sidan ska inte hundar dricka mjölk än det de diar från tiken när de är valpar, så kan man undvika att ge dem mjölk så är det bra att göra det. Men om man vill ge sin hund lite mjölk någon gång så är laktosfri mjölk ett bättre alternativ än mjölk som innehåller laktos. Som med alla livsmedel och råvaror bör man tänka på att inte ge hunden för mycket, eftersom det kan påverka hundens mage negativt. Det kan resultera i att hunden mår mycket dåligt och får en orolig mage. För att inte riskera att hunden blir dålig i magen så bör man helst undvika både mjölk som innehåller laktos, men även laktosfri mjölk.

Hundmjölk

Om man verkligen vill ge sin hund mjölk ibland så finns det mjölk som man tagit fram just för hundar. De går att köpa i djurbutiker och på veterinärkliniker. Men även om de är framtagna för hundar bör man ändå inte ge hunden för mycket. Dessa mjölkprodukter är fram för allt framtagna för att ge till valpar, alternativt hundar som inte får i sig det de behöver. Därför bör man tänka på att inte ge hunden för mycket. Alla hundar, liksom andra djur och människor mår bäst av att få lagom mycket. Det gäller vilken produkt som helst. För mycket kan leda till dålig mage och/eller övervikt. För lite kan också leda till dålig mage, men också till undernäring. Men hundmjölk är alltså ett alternativ om man gärna vill ge sin hund lite mjölk ibland.

Hundar ska dricka vatten

Det allra bästa för hunden är att dricka vatten. Det mår den bra av och man behöver heller inte oroa sig över att hunden får en orolig mage. Det är också mer naturligt för hunden att dricka vatten, och alltså inte farligt för den, så som andra produkter kan vara. Hundar klarar sig fint på vatten. Det är oftast människor som tror att de behöver annat, men i själva verket klarar de sig alldeles utmärkt på enbart vatten.

Mjölk i mat

Ibland innehåller vissa maträtter mjölk och människor vill gärna att hunden ska få smaka av maten. Ofta är det en sån liten mängd mjölk så hunden brukar inte bli dålig av det. Men om man vill vara på den säkra sidan kan man istället använda sig av laktosfri mjölk om man måste ha mjölk i maten, eftersom det är ett bättre alternativ. Alla mjölkprodukter som innehåller laktos bör man undvika, eftersom det är laktosen som hundarna blir dåliga av. Därför är laktosfritt givetvis ett bättre alternativ om man vill att hunden ska få smaka.

När hunden är valp

Som valp så producerar den rikliga mängder av ämnet laktas när den diar från tiken, och det bryter ner mjölksockret laktos. Men med tiden så avvänjs valpen vid diandet och producerar alltså inte laktas längre. Det i sin tur gör att hunden inte tål laktos, eftersom de inte kan bryta ner laktosen på samma sätt som när den var valp. Det är därför de flesta hundar är känsliga för mjölk och mjölkprodukter.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *