Måste hundar vara fastspända i bilen?

I Sverige är det lag på att hundar antingen måste vara fastspända, alternativt sitta i en hundbur under bilfärd. Detta för att det annars kan resultera i förödande konsekvenser, om man till exempel krockar med bilen. Om hunden eller hundarna är fastspända och sitter i hundbur minskar risken för att de ska flyga runt i bilen vid en eventuell olycka eller en tvärbromsning.

Det finns inga garantier för att man överlever en olycka, men om man har hundarna fastspända så minskar risken att de och andra i bilen skadar sig. Det finns speciella hundbälten som passar till de flesta bilar. Dessa bälten är en sele som man sätter på hunden, som man sedan knäpper fast på samma sätt som när man spänner fast ett vanligt säkerhetsbälte.

Det är viktigt att hunden är ordentligt fastspänd, annars fyller det ingen funktion. Det finns också väldigt många hundburar på marknaden att välja emellan, vissa är tåligare än andra. Dock kräver en del bilmodeller att man special-beställer en bur eftersom det inte finns burar som passar alla bilmodeller.

Skillnaden mellan en hundbur och ett hundbälte

Det finns en del skillnader mellan en hundbur och ett bilbältet. Hundburen kostar å ena sidan lite mer än ett hundbälte, men å andra sidan kan hunden röra sig mer. Det är dock inte alltid till en fördel, för om olyckan är framme så finns det en risk för att hunden skadar sig om den flyger in i bilgallret.

Med ett hundbälte så sitter hunden fast och kan alltså inte röra på sig. Fördelen med det är att den inte kan flyga runt i bilen om man eventuellt skulle krocka. Bilbälten är därför ett säkrare alternativ. Dessutom är det en billigare lösning samt lättare att få tag på, eftersom hundbälten finns till de allra flesta hundraserna.

Med andra ord är det säkrare för både dig och hunden, liksom andra som sitter i bilen, att spänna fast sin hund med ett hundbälte. Men en hundbur är givetvis ett bättre alternativ än inget och det finns många bra hundburar som man kan välja mellan.

Det är också okej med ett hundgaller, men det är det minst säkraste alternativet för hunden eftersom denne kan flyga runt i hela bagageutrymmet om man krockar med bilen. Men det är ett alternativ om man inte har möjlighet att skaffa sig en hundbur eller ett hundbälte.

Lös hund i bil kan leda till böter

Om man inte har hunden fastspänd, alternativt i en bur kan det leda till böter om man blir påkommen. Detta är för att man ska förstå allvaret i att ha en lös hund i bilen medan den rullar. Det är samma princip som packning och bagage, även det måste vara fastspänt ordentligt för att inte riskera böter.

Dagens böter är höga och syftet med boten är att man inte ska göra om sitt misstag; det är en varning för att man ska skärpa sig till nästa gång. En hund som springer lös i bilen medan man kör kan ge mycket hårda konsekvenser. Därför har man valt att instifta en lag om just hundar som är lösa i bilen under bilfärd.

Det är viktigt att vara rädd om både hunden och andra som sitter i bilen och spänna fast hunden ordentligt när man har med den på en bilfärd.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *