Vilka är de bästa skälen till att skaffa hund?

Hundar kan förbättra din mentala, fysiska, och sociala hälsa genom att erbjuda utmaningar, få in fasta rutiner i ditt dagliga schema, och ge dig obegränsad kärlek.

Varför skaffar man sig hund?

Hundar har levt vid människors sida i tusentals år och kommer att fortsätta leva med oss så länge det går. Men vad är det som gör att hunden är den främsta kandidaten som ”människans bästa vän”?
Här kommer några anledningar till varför jag tycker hundar är så bra att ha:

1. Hundar gör oss lyckligare.

När vi klappar och kelar med hundar, och även andra djur vi gillar, så utsöndras ett hormon som heter oxytocin. Denna hormon gör oss mindre stressad och aggressiv, och förbättrar vårt välmående.

2. Hunden finns alltid där för dig

Hundar finns alltid där för att lyssna på dig, även om de inte kan förstå allt du säger. Det förekommer att barn som är blyga och inte törs prata med en vuxen istället kan tala eller läsa till en hund.

3. Att ha hund göra du får mer motion

Vi rör oss mer när vi tar hand om en hund. Allt från att gå på promenader, leka och busa, till att träna hundars lydnad eller helt enkelt bara lära dem nya tricks. Detta kan hjälpa oss hålla formen och samtidigt skapa en stark relation till din hund.

4. Hundägare har starkare immunförsvar

Hundar hjälper bygga upp immunsystemet, särskilt hos unga barn. Detta är på grund av att hundar har olika slags bakterier på sig som i sin tur kan hjälpa bygga upp resistens mot förkylningar och andra sjukdomar. Detta är varför familjer som har djur brukar bli mindre sjuka än familjer utan husdjur. Det finns ny forskning som pekar på att fördelarna för immunförsvaret är större än man tidigare trott. Hundägare är mindre sjuka och lever i många fall längre.

5. En hund är en vakt i ditt hem

Om man är orolig för inbrott så kan hundar vara utmärkta att leva med. En del hundar är mycket beskyddande om sin flock och hjälper gärna till att försvara hemmet. Chansen att få inbrott minskar även om tjuvar får reda på att det finns hund i hemmet som kan attackera eller slå larm och väcka resten av familjen.

Vad ska man tänka på innan köp av hund?

Om du planerar att skaffa dig hund så behöver du först kunna checka av att du kan erbjuda den omvårdnad en hund behöver.

Om du bor i lägenhet eller i ett hem med lite utrymme utomhus så är det viktigt att du tar din hund på ordentliga promenader så att hunden får utforska och använda sin otroliga nos, men såklart också få tillgång att gå på toa utomhus istället för göra det inomhus.

Tänk välja en hund med beteenden som passar för hur du bor. En skrällig hund är inte så kul om man bor i lägenhet till exempel. Särskilt inte om det är en stor hund. Basenji är ett säkert kort i detta fall eftersom den inte skäller. Att välja en ras som skäller mycket, till exempel tysk spets, kan vara problematiskt om man bor litet och tätt intill andra. Om du redan är införskaffat din hund är det bästa du kan göra att följa en guide i hur man får sin hund att sluta skälla. Du hittar en bra sådan på djurguide.se.

Det är också viktigt att du lever i en miljö som är lämplig för en hund att leva i. En del hundar är inte så förtjusta i småbarn som hänger och klänger på en, medans andra hundar älskar att vara nära barn. En del hundar fungerar inte så bra med andra djur, och andra hundar trivs med att leva med alla slags varelser. Hundar är alla olika och man behöver därför läsa på om vilken slags hund som passar just dig, men det är också viktigt att man får träffa hunden innan man bestämmer sig för att köpa eller adoptera.

Till sist så är det mycket viktigt att du lär dig om vart hunden eller hundarna du tänkt köpa eller adoptera kommer ifrån. Om du tänkt skaffa dig en hund som kan hjälpa dig med olika sysslor som t.ex. vakta hönsen på din gård, så är det viktigt att du kolla upp med uppfödaren av hunden för att kunna se hur de uppfostrar och tränar sina hundar. Det kan vara bättre att köpa en hund från en ansvarsfull och kunnig uppfödare än från en djurbutik, på så sätt kan man försäkra sig själv att man inte bidragit till uppfödning av hundar i inhumana valpfabriker.


Om du däremot tänkt adoptera en hund så är det viktigt att lära känna hunden först eftersom man aldrig vet riktigt vad hunden kan ha upplevt eller lärt sig innan dem hamnade i hundhemmet.

Källor:
https://www.dogisgood.com/15-reasons-get-kid-dog/
https://www.modernadjurforsakringar.se/blogg/kopa-hund/det-basta-med-att-ha-hund/
https://www.agria.se/hund/artiklar/om-hund/att-adoptera-en-vuxen-hund/

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *